středa 26. srpna 2015

Tomatillo



Tomatillo aka husk tomato aka grand cherry. Objevila jsem tuhle záhadnou zeleninu už během prvních nákupů za rohem u Mexičanů, kde jí mají plné přepravky. Ráda se pouštím do testování neznámých jídel, zvlášť pak právě zeleniny a ovoce, u kterých je poměrně nízké riziko, že půjde o blaf, přesto jsem s nákupem otálela, protože jsem nevěděla, co si s takovým zeleným rajčetem počít – barva nelákala k přímé konzumaci, a využití jsem si tak raději nastudovala předem.




Tomatillo má ve finále s rajčaty kromě tvaru málo společného, jedná se o druh mochyně, konkrétně mochyni mexickou. Pravděpodobně znáte mochyni židovskou, jasně oranžové lampionky, které zdobí na podzim české zahrady, a mochyni peruánskou, jež u nás zažívá boom v oblasti zdravého stravování a prodává se jak čerstvá, tak sušená nejčastěji pod názvem physalis. Popravdě nemám tušení, jak obtížně se u nás dá mexická odrůda sehnat, v běžném obchodě na ni určitě nenarazíte, avšak třeba Koko píše, že ji koupila zde. Prý jsou ale všechny druhy nenáročné na pěstování, takže se můžete směle pustit i do zahradnických pokusů :)

Jak už jsem uvedla, plody jsou světle zelené, protože se sklízí nedozrálé (plně zralé tomatillo je světle žluté a má využití jako ovoce např. do marmelád) a velikostí odpovídají menším rajčatům. Druhou variantou jsou pak fialové o něco drobnější kuličky, které jsem zatím nezkusila. Charakteristický je „lampionkový“ obal, který plod chrání a díky němu lze údajně tomatilla skladovat v chladu i několik měsíců. Před zpracováním je samozřejmě třeba jej odstranit. Chuť je výrazně kyselá, ale ne zas nějak svíravě a nepříjemně. Když narazíte na plod i s jen lehkým nádechem dožluta, dá se v pohodě jíst samotný nebo lze přidat do ovocného smoothie, jak jsem to udělala já.

Nejtypičtějším pokrmem, který se z mexické mochyně dělá, je salsa verde (doslova zelená omáčka), která vhodně doplňuje masa nebo se podává k nachos. Já ale na různé „máčalky“ (jak říká M., který se v nich naprosto vyžívá) nejsem, a tak jsem tomatilla zpracovala do jednoduché směsi na tortilly, kterou máte hotovou během chvíle. Kdo mě zná, tak ví, že se při vaření přesných postupů nedržím, dávám vše od oka a většinou nejsem ani schopná recept zopakovat na chlup stejně, natož ze sebe vymáčknout, jak jsem to vlastně dělala, takže ať jsem se snažila, jak jsem se snažila, berte uvedené množství surovin s rezervou :)



                                Tortilly s kuřecím masem a tomatilly
                                        Suroviny na cca 4 porce

                                4 tortilly (já jsem použila celozrnné pšeničné)
                                500 g kuřecích prsou (nebo stehenních řízků, zkrátka co seženete)
                                4-5 kusů mochyně
                                1 cibule
                                3 stroužky česneku
                                Chilli (sušené nebo čerstvé)
                                Římský kmín mletý
                                Koriandr mletý
                                Hrst čerstvého koriandru
                                Olivový olej
                                Sůl

Cibuli nakrájíme na kostičky a lehce opečeme na olivovém oleji. Přisypeme špetku římského kmínu, mletého koriandru a chilli a necháme rozvonět. Přidáme na kostky nakrájená kuřecí prsa a nadrcený česnek (nedávám dřív, aby se nespálil a nezhořkl) a osolíme. Když je maso hotové, přihodím krátce podusit nakrájená tomatilla. Směs dáme na polovinu tortilly, kterou jsme mezitím mírně opekli na pánvičce, navršíme nasekaný koriandr a příklopíme druhou polovinou tortilly.

Žádné komentáře:

Okomentovat