Tomatillo aka husk tomato aka grand cherry. Objevila jsem
tuhle záhadnou zeleninu už během prvních nákupů za rohem u Mexičanů, kde jí
mají plné přepravky. Ráda se pouštím do testování neznámých jídel, zvlášť pak
právě zeleniny a ovoce, u kterých je poměrně nízké riziko, že půjde o blaf,
přesto jsem s nákupem otálela, protože jsem nevěděla, co si s takovým
zeleným rajčetem počít – barva nelákala k přímé konzumaci, a využití jsem
si tak raději nastudovala předem.
Tomatillo má ve finále s rajčaty kromě tvaru málo
společného, jedná se o druh mochyně, konkrétně mochyni mexickou. Pravděpodobně
znáte mochyni židovskou, jasně oranžové lampionky, které zdobí na podzim české
zahrady, a mochyni peruánskou, jež u nás zažívá boom v oblasti zdravého
stravování a prodává se jak čerstvá, tak sušená nejčastěji pod názvem physalis.
Popravdě nemám tušení, jak obtížně se u nás dá mexická odrůda sehnat,
v běžném obchodě na ni určitě nenarazíte, avšak třeba Koko píše, že ji
koupila zde. Prý
jsou ale všechny druhy nenáročné na pěstování, takže se můžete směle pustit i
do zahradnických pokusů :)
Jak už jsem uvedla, plody jsou světle zelené, protože se
sklízí nedozrálé (plně zralé tomatillo je světle žluté a má využití jako ovoce
např. do marmelád) a velikostí odpovídají menším rajčatům. Druhou variantou
jsou pak fialové o něco drobnější kuličky, které jsem zatím nezkusila.
Charakteristický je „lampionkový“ obal, který plod chrání a díky němu lze údajně
tomatilla skladovat v chladu i několik měsíců. Před zpracováním je
samozřejmě třeba jej odstranit. Chuť je výrazně kyselá, ale ne zas nějak
svíravě a nepříjemně. Když narazíte na plod i s jen lehkým nádechem
dožluta, dá se v pohodě jíst samotný nebo lze přidat do ovocného smoothie,
jak jsem to udělala já.
Nejtypičtějším pokrmem, který se z mexické mochyně
dělá, je salsa verde (doslova zelená omáčka), která vhodně doplňuje masa nebo
se podává k nachos. Já ale na různé „máčalky“ (jak říká M., který se
v nich naprosto vyžívá) nejsem, a tak jsem tomatilla zpracovala do
jednoduché směsi na tortilly, kterou máte hotovou během chvíle. Kdo mě zná, tak
ví, že se při vaření přesných postupů nedržím, dávám vše od oka a většinou
nejsem ani schopná recept zopakovat na chlup stejně, natož ze sebe vymáčknout,
jak jsem to vlastně dělala, takže ať jsem se snažila, jak jsem se snažila,
berte uvedené množství surovin s rezervou :)
Tortilly s kuřecím masem a tomatilly
Suroviny na cca 4 porce
4 tortilly (já jsem použila celozrnné pšeničné)
500 g kuřecích prsou (nebo stehenních řízků, zkrátka co seženete)
4-5 kusů mochyně
1 cibule
3 stroužky česneku
Chilli (sušené nebo čerstvé)
Římský kmín mletý
Koriandr mletý
Hrst čerstvého koriandru
Olivový olej
Sůl
Cibuli nakrájíme na kostičky a lehce opečeme na olivovém
oleji. Přisypeme špetku římského kmínu, mletého koriandru a chilli a necháme
rozvonět. Přidáme na kostky nakrájená kuřecí prsa a nadrcený česnek (nedávám
dřív, aby se nespálil a nezhořkl) a osolíme. Když je maso hotové, přihodím
krátce podusit nakrájená tomatilla. Směs dáme na polovinu tortilly, kterou jsme
mezitím mírně opekli na pánvičce, navršíme nasekaný koriandr a příklopíme
druhou polovinou tortilly.
Žádné komentáře:
Okomentovat