pátek 18. září 2015

Jicama

Další mexickou zeleninou, jež jsem si vzala na paškál, je kořen jménem jicama [ˈxikama]. Dalšími názvy jsou potom yam bean, mexická brambora nebo mexický tuřín (hledejte však pouze v angličtině, k nám se jicama zjevně zatím nedostala, a české prameny jsem tak nenalezla). V krámku mě zaujala, protože kořenovou zeleninu já ráda, dá se upravit na sto různých překvapivých způsobů - můžete ji použít zasyrova do smoothie, uvařit naslano jako přílohu, přidat do polévek nebo zapéct do sladkého dezertu, zkrátka vše je dovoleno.



Jicama roste v teplých oblastech, je typická právě pro Mexiko a také asijské země, patří k rostlinám fazolovitým, jedlá z ní je však jen hlíza, zbytek včetně lusků je jedovatý. Pod světle hnědou papírovou slupkou, která jde velice snadno sundat (trochu mi to připomnělo loupání ředkviček, to je moje malá úchylka), se nachází bílá křupavá dužina konzistencí připomínající jablka. Ačkoli jsem našla mnoho tipů na její konzumaci zasyrova, protože tak je údajně nejlepší a podle některých rozplývajících se je ohromná škoda, že není mezi lidmi známější, mě v této formě příliš neoslovila. Na můj vkus je chuť až příliš nevýrazná a pokapání limetkou ani balzamikem situaci nezachránilo... a kdybyste viděli, jak se tvářil M. Nicméně boj s jídlem nikdy nevzdávám napoprvé a navíc má jicama podle výsledků lékařských studií velice blahodárný vliv na naše zdraví, jelikož vedle nízkého glykemického indexu obsahuje ohromné množství vlákniny a také inulin, díky kterému působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. No nedejte takovému zázraku druhou šanci - třeba zeleninový krém je dobrý vždycky ze všeho, tak se do něj pusťme, je to brnkačka a otázka pár minut přípravy.



                                                         Polévka z jicamy a kukuřice
                                                                       (Ingredience na 4 porce)

                                                         1 jicama
                                                         1 kukuřičný lusk
                                                         1 (sladká) brambora
                                                         šalotka
                                                         bobkový list
                                                         (uzená) paprika
                                                         cca 3 hrnky vody nebo vývaru 
                                                            = akorát na ponoření zeleniny
                                                         olivový olej
                                                         sůl
                                                         pepř
                                                         limetková šťáva
                                                         koriandr

Nakrájenou šalotku si lehce osmahneme na olivovém oleji a na chvilinku přihodíme orestovat i bobkový list a papriku - ta se však snadno pálí, takže opatrně! Přidáme na kostky nakrájenou bramboru, jicamu a oškrábanou kukuřici, zalijeme vodou (já se bez vývaru většinou obejdu, stačí dát větší prostor bylinkám a koření a bohatá chuť je na světě), posolíme, opepříme a vaříme doměkka. Na závěr polévku rozmixujeme v krém a ten podáváme pokapaný limetkovou šťávou a posypaný nasekaným koriandrem, na který jsem já bohužel zapomněla. Tralala, výborná zdravá záležitost je na světě :)



PS: Pokud byste měl někdo radu, jak oškrábat kukuřici a nezprasit při tom celou kuchyni a sebe kukuřičným škrobem, budu vám velice vděčná.



Žádné komentáře:

Okomentovat