Rýžové závitky mě baví! Asi nejznámější u nás jsou smažené jarní závitky s mletým masem a zeleninou, se kterými se setkáte v každém asijském bistru. Téměř vždy jsou však skrz naskrz nasáklé olejem, takže se jedná o těžkou kalorickou bombu, za kterou vám žaludek nepoděkuje. Pokud se navíc vrhnete na domácí výrobu, zjistíte (stejně jako M. před časem), že balení a smažení v obyčejném hrnci není pro začátečníka žádná legrace a většinou to dopadne tak, že máte všechnu náplň v kastrolu, olej po celé kuchyni a na talíři rýžové krustičky.
Pro mě osobně byl rýžový papír ingrediencí, se kterou jsem dosud nepracovala, ale jen se k tomu naskytl čas a příležitost, vrhla jsem se na něj ve velkém. Prvním pokusem byly pečené balíčky, které jsem našla u Lucie, a musím říct, že v drobné obměně (edamame fazole místo hrášku) a ve spojení s arašídovou omáčkou na mě udělaly ohromný dojem. Jedinou vadou na kráse byl fakt, že se mi připekly na pekáč, ačkoli jsem ho poctivě vymazala, a při odškrabování jsem je potrhala. Jelikož se často snažím vroubky co nejdřív napravit, zhruba o týden později jsem si pořídila "pečicí" papír a vrhla se na recept znovu. Ani nechtějte vědět, jak to dopadlo :)
Co mě ale naprosto uchvátilo, jsou čerstvé rýžové závitky! Plnit je můžete prakticky čímkoli, ale já jsem propadla těm, které jsem měla tu čest ochutnat ve skvělém pražském bistru Mr. Banh Mi, jež sídlí poblíž Náměstí Míru. Rozhodla jsem se je napodobit, ale posezení s J. nad plány svatebních dortů proběhlo zjara, takže jsem si z ingrediencí vybavila jen hovězí maso a avokádo, v menu potom dohledala název omáčky, ale dál jsem byla nucena improvizovat. Výsledek byl však výtečný, aspoň co mohu soudit z tváří dvou mužských strávníků - chlapi obvykle o jídle nekecaj' - a tak vám přináším recept.
Rýžové závitky s hovězím masem a avokádem
rýžový papír
hovězí maso (já použila plec)
avokádo
okurka
rýžové nudle
koriandr
sůl
pepř
japonská sojová omáčka (např. Kikoman)
hoisin omáčka
Nejdříve si maso pokrájíme na tenké nudličky a zprudka opečeme na pánvi. Lehce osolíme, opepříme a zakápneme sojovou omáčkou. V dalším kroku si uvaříme rýžové nudle, obvykle jim stačí 3-4 minuty. Poté si nakrájíme avokdádo a okurku a nasekáme koriandr a můžeme se vrhnout na balení. Každý list rýžového papíru si nejdříve namočím do vlažné vody a nechám ho chvíli nasáknout, aby změkl. Poté na něj (spíše níž, aby byl v horní části prostor) nakladu všechny ingredience, přehnu spodní část, následně oba boky a potom už dobalím. Je třeba papír řádně utahovat, aby se závitky nerozmotaly, vyžaduje to zručnost a všech deset prstů, protože ta mrcha klouže, ale po pár kusech už to půjde samo. I když já mám vždycky pěkné spíš první kousky a další ve spěchu flákám :) Nakonec namáčíme do omáčky hoisin mírně naředěné vodou a užíváme si božskou manu.
Žádné komentáře:
Okomentovat